onsdag den 27. oktober 2010

Gammelnok hidkaldes

Det er tid til ostebedømmelse i mejeriet. Årets landsmejeriudstilling ligger forude. Osten, der skal leve op til sidste års landsmesterskab skal udvælges. Syn, lugt, smag. Det er en videnskab for sig. Så Gammelnok hidkaldes. Han er ekspert, om nogen. Igennem mange år har han lavet Danablue - på håndværksmanér. Derfor.
Gammelnok alias Jens Juul (til højre) på Skytsbjerg Mejeri i 1997. (Billedet er kopieret fra "Mad og Bolig nr 2 1997)


Der opstilles ost efter alder, fedtindhold, form. Vandflaskerne er også stillet frem. Der skæres, nippes, smages, skylles. Vurderes. Der diskuteres frem og tilbage. Er det krystaller? Grynet? Er den for blød? For blå? Hvidrandet? Vallesur? Nej, det er fersken...Fersken? En ost med fersken smag? Jo, den er god nok. Jeg kan godt smage det, når nu Gammelnok siger det er ferskensmag. Det er spændende, når man gerne vil være Danmarksmester for 2. år i træk. Ja, hvorfor ikke?..




Årets (måske) Danmarksmester, tilpas blå/hvid, fast/blød, sur/sød, rund/skarp - er den ikke smuk?

13 kommentarer:

  1. Uhm jo det er lige før jeg kan smage den.;-))

    SvarSlet
  2. Åhhh savle savle.....jeg elsker hvidskimmelost men især danablue, gerne en god stærk og med mange fedtprocenter.....mums :)

    SvarSlet